Zuiderzeedijk - Zeeroeien 2011

Zeeroeiend langs de Zuiderzeedijk 

 

Isala zondagclubje (4) zeeroeiend langs de Zuiderzeedijk van Naarden naar ”Muiden” 

 

Zeeroeien 2011 1 

 

Op zondag 7 augustus was het dan zover, vroeg in de ochtend vertrokken wij vanaf Isala naar de jachthaven Naarden, waar we in het Clubhuis van RZV Naarden werden ontvangen door onze gastheer en onze stuurman van de zeevier “de Gooimeermin”, een Franse youle a mer waarmee normaal vanaf het Franse strand op zee wordt geroeid, maar ook zeer geschikt voor het open water van de voormalige Zuiderzee… Een stevige westen wind woei ons al onder de Hollandse brug te gemoet, nadat onze stuurman ons had gewezen op de nieuwe gerealiseerde projecten in het alsmaar kleiner geworden Naarder- bos, een drietal appartementengebouwen van de bekende Jan de Bouvry en het nieuwe Golf Clubhuis/Wellnescenter,…. how well can you be by outdoor rowing ..! Na de Hollandse Brug begon het echte werk, de golven werden hoger, de vertrouwde zandplaat stond onderwater, alleen bezet door vogels op hoge poten…Aan stuurboord lag het vertrouwde strand van de Libelleweek er verlaten bij. Aan bakboord moesten we het Restaurant/Standpaviljoen de Zeemeeuw, bekend om de heerlijke koffie, links laten liggen, omdat het spookte aan lagerwal …..

 

Zeeroeien 2011 2Kortom we moesten er goed aan trekken en onze koers bepalen over het snel breder worden roeiwater met een aantal eilandjes, een druk bevaren vaargeul en een groot project in uitvoering vanaf een vijftal pontons, de warmwaterpijpleiding in aanleg vanaf de Electriciteitscentrale in Diemen naar het warmtenet in Almere. Mw Jorritsma zit er binnenkort warmpjes bij…! Maar het dominante silhouet van het Muiderslot en de naar het slot slingerende oude Zuiderzeedijk maakte het navigeren niet al te lastig. Wie kent niet dat prachtige boek met de Silhouetten rond de oude Zuiderzee, waarop vroeger koers kon worden gezet, als men moe van het zeilen en werken aan boord, de eigen thuishaven zocht. Het 700 jaar oude Muiderslot is vroeger strategisch gebouwd aan een uitloper van de Rijn(nu de Vecht) in de Zuiderzee, waar ook sprake was van eb en vloed tot ver stroomopwaarts tot de bouw van de bekende Zeesluis in 1676. Een ketting over de rivier bij het Muiderslot maakte het vroeger mogelijk om tol te heffen en af te dwingen voor de Vestingstad Muiden. Het was in 1697 dat deze bijzondere en veilige ambiance werd ontdekt door de 25 jarige Czaar Peter de Grote(2 meter lang), die op werkbezoek van een halfjaar in Amsterdam, graag in het weekend op het Muiderslot verbleef om de kanonnen “”spelenderwijs”” af te kunnen schieten over de Zuiderzee…..waarschijnlijk ontstond toen al het idee om ooit aan de de monding van de Newa in NW Rusland, een veilige nieuwe stad te stichten, beschermd door een stenen fort, als hommage aan zijn Hollandse leermeesters kreeg de stad een Hollandse naam St Petersburg, nu een wereldstad.Het Muiderslot is nu internationaal cultureel erfgoed, waarvan de deuren niet mogen dicht gaan….!

Zeeroeien 2011 3Steeds maar blikken werpend op dat imposante kasteel, met veel geschiedenis, roeiden we stevig door en stuurde onze inspirerende stuurman ons veilig door de pieren van Muiden naar het roeivlot van de “”Koninklijke””, waar we werden opgewacht door de roeicommissaris van het KNZ&RV bestuur, dat volgend jaar haar “”Lustrum 165 jaar” viert. Aangekomen op het mooiste terras bij het Muiderslot , het terras van de Pampusbar voor het Clubhuis van de “Koninlijke” , konden wij ons marine blauwe Vaantje van Isala, volgend jaar ”Lustrum 100 jaar””, met Gedenkboek(75 jaar Isala) uitwisselen voor het Koning Willem III Vaantje. Bij het doorbladeren van het Gedenkboek zorgde een jeugdfoto van de meeroeiende Martien Bakker als jong Isala lid voor enige hilariteit. Helaas was het toegezegde inkijken van het recent in een oplage van 30 heruitgegeven boek uit 1736 “ De groote Zeesluis”(Muiden) met heel bijzondere historische bouwtekeningen nu even niet mogelijk op de Societeit omdat iemand het waarschijnlijk voor “even” mee naar huis genomen had. Voor ons een reden om het komend jaar “Muiden”’ aangekondigd nog eens te verkennen, oproeiend langs de Zuiderzeedijk van Naarden naar Muiden. De weg terug hadden we de wind half achter, maar een zeer onrustig lagerwal betekende wel dat we hard moesten roeien om op koers te blijven.Na het opbergen van de riemen in de kist op het roeivlot in de Jachthaven Naarden en het wegzetten van de trailer op het jollen veld, werd nog even nagepraat in het Clubhuis. Het was een geslaagde bijzondere toertocht. We hebben er een “thuishaven” bij.

 

16 Augustus 2011, Pieter.Arkesteijn