Ons roeiwater

Marshaven 
Op het kaartje hiernaast zie je waar ons botenhuis ligt. Het bevindt zich in de Marshaven, de grootste haven van Zutphen. Zolang je nog geen vaarbewijs hebt om op de IJssel te roeien, vaar je in deze haven. Het voordeel van roeien in de haven is dat je geen last hebt van stroming en van passerende vrachtschepen. Je kunt je daardoor helemaal concentreren op je roeitechniek. De Marshaven is circa anderhalve kilometer lang, wat - zeker in het begin - nog een hele afstand is.

Gevorderden varen vaak drie verschillende routes. Alle drie zijn in circa anderhalf tot twee uur te doen:

Richting Twentekanaal
Je vaart de haven uit, een stukje stroomafwaarts over de IJssel en dan het Twentekanaal in.
Op het kanaal kan je tot aan de sluizen bij Eefde varen. Het Twentekanaal leent zich, door de lengte en de afwezigheid van stroming, goed voor technisch en geconcentreerd hard roeien. De totale afstand heen en weer is ongeveer 9,5 km. Voor de tocht naar de sluis is een vaarbewijs “Kanaal Gestuurd” vereist.

Richting "Gat van Stam"
Vanuit de haven kan je ook stroomopwaarts naar de het “Gat van Stam" varen. Dit is een kleine kom, omzoomd met bomen vol ooievaarsnesten, aan de oostelijk oever van de IJssel, ongeveer een kilometer voorbij de “Nieuwe brug”. Dit is de brug waar de N348 ( de zuidelijke rondweg om Zutphen) overheen loopt. Dit stuk is stedelijk en landschappelijk mooi, je vaart eerst langs de stad met het mooie IJsselfront tot je in een landelijk gebied komt. Een voordeel van deze route is dat je heen stroomopwaarts roeit en terug stroomafwaarts. Nadeel is dat het door de snelle stroming van de rivier niet goed mogelijk is technisch perfect te roeien. Ook zitten er voor roeiers die niet aan stroom en/of scheepvaart gewend zijn nogal wat moeilijke stukken in. De totale afstand heen en weer is ongeveer 14 km. Voor de tocht naar het Gat van Stam is een vaarbewijs “IJssel Gestuurd” vereist.

Richting Gat van Gorssel
Stroomafwaarts reikt ons vaargebied tot aan het Gat van Gorssel. Dit is een grote plas, gevormd door zandafgraving. De hele route gaat door landelijk gebied. Vlak voor het Gat van Gorssel nestelt een grote ooievaarskolonie en is de ruïne van kasteel Nijenbeek zichtbaar. In het Gat van Gorssel kan je aan land gaan, er is daar zelfs een picknicktafel. Op dit stuk van de rivier is minder scheepvaart dan op het zuidelijke deel, nadeel is wel dat je tegen de stroom in terug moet – en als er dan ook nog een stevige zuidwesten wind opsteekt kan dat een lastige opgave zijn. De totale afstand heen en weer is ongeveer 13 km. Voor de tocht naar het Gat van Gorssel is een vaarbewijs “IJssel Gestuurd” vereist.