Princenhoftocht

Princenhoftocht Friesland, 4 juli 2019

De Isala roeiers vertrokken om 7.45 vanaf het botenhuis van Isala in Zutphen. Negen Isala roeiers en een roeister van De Zwolsche, Joyce Wigboldus- de Wit. Ton de Haas was reeds in Friesland en ging dus op eigen gelegenheid naar RV De Dragt. De deelnemende verenigingen: De Dragt (Drachten), Isala (Zutphen), Cornelis Tromp (Hilversum), ARC Assen en De Grift (Apeldoorn) . Zie bijgaand de deelnemerslijst met roeiers. Totaal 31 deelnemers.
Voorafgaand aan de tocht waren de Isalanen al uitgebreid voorgelicht door de voorzitter van de toercommissie van Isala, Pieter Arkesteijn over de route, over het door lage grondwaterstanden bedreigde veen en over de bedreigde weidevogels, met name de Grutto.
Het was prachtig weer, niet teveel wind, niet te warm, wel zonnig. Na een vlotte rit kwamen we om half tien aan. Het botenhuis van De Dragt is ruim voor een vereniging met 80 leden, met een opvallend groot aantal boten, het aantal leden in aanmerking nemend.

Botenhuis RV De Dragt
We werden allerhartelijkst ontvangen door de leden van De Dragt, met koffie en – heel toepasselijk: Sûkerbolle ! Alle tijd om kennis te maken met de deelnemers van de tocht. Andrea Sengers van De Dragt deed de briefing, gaf aan dat er in iedere boot ervaren roeiers/stuurlieden van De Dragt aanwezig zouden zijn en deed de route door de Âlde Feanen uit de doeken. Zij vertelt ook over de Berenklauwen die we zullen zien, en de Zwarte Stern, en natuurlijk over de Grutto. De stemming is opperbest !
De boten waren al buiten neergelegd, waardoor we al rond half elf konden vertrekken: twee Wherry’s (Tjirk en Skries1), twee C2+-en (Strânljilp en Markol), een gestuurde dubbel drie (WetterFink) en drie gestuurde dubbel C-vieren (Haai, Smalle Ee en Dolfijn). De Dragt beschikt over een jaloersmakend aantal mooie houten boten. Die zijn bij Isala helaas uitgestorven. Totaal dus acht boten. De verenigingen waren verspreid over alle boten, een goede manier om met zoveel mogelijk ‘nieuwe’ mensen kennis te kunnen maken.
Overigens, hoewel de grootmoeder van de schrijver dezes Jeltje Yntema heette, is hij het Fries niet machtig. Heeft dus geen idee wat de namen van deze boten betekenen...

Het eerste traject voer over het Smeliester Sân, via de Wide Muntsegtoppe en de Headamasleat , onder de brug door naar de Hooidamasleat. De acht boten bleven redelijk bij elkaar, maar ieder boot koos z’n eigen wal om te wisselen en de benen te strekken. Het vinden van de route is niet echt makkelijk, gelukkig maar dat er ervaren roeiers van De Dragt meeroeien ! Opvallend veel zeilboten, die zien we in Zutphen nauwelijks.

Route Princenhoftocht, ca 25 km
Via de Hooidamasleat komen we in het eigenlijke gebied van de Âlde Feanen. Alles wordt nog groener, veel waterlelies en Lisdodden. Het roeiwater wordt smaller, het ‘groen’ gaat overheersen over het ‘blauw’

Op de Headamasleat
Vanuit de Hooidamasloot komen we op De Geau, een wat ruimer water waar platbodems zeilen. Hoewel die er wat plomp uitzien, varen ze best wel hard. Volgens de routekaart die we hebben meegekregen moeten we vervolgens rond een eiland roeien via Rânsleat, de Ulekrite , de Fokkesleat en het Sydsdjip. Terug op De Geau roeien we over het Hânsmar naar de Oksepoel. Het is inmiddels bijna half twee. We verlangen naar de lunch ! Gelukkig zijn we bijna bij de Princendyk, daar is de lunchplek. Idyllisch gelegen op die Princendyk, een schiereiland.
Iedereen laat de zich de lunch goed smaken. Een mooie gelegenheid om nader kennis te maken, Aardbeien , noten en allerlei soorten koek gaan rond. Het uitzicht is hier geweldig.

Lunchen op de Princendyk: wat een mooie plek !
Vanaf de lunchplek gaan we over de Grutte Krite naar De Geau en vervolgens dezelfde route terug . Waar we op de heenreis veel wind tegen hadden, hebben we hem nu mee. Wel zo prettig voor een terugreis!
grutto250pxWe komen om vijf over half vier aan bij het botenhuis van De Dragt. Het is verbazingwekkend hoe snel de boten op de wagens worden geladen, schoongemaakt worden en in de loods worden gelegd. Om vier uur is alles klaar met de boten. Dat komt natuurlijk doordat de roeiers van De Dragt alles goed hebben voorbereid.
Intussen heeft de cateringploeg van De Dragt niet stilgezeten en twee pannen soep en broodjes gemaakt. Heerlijk!
De Isalanen weten, dat nu Pieters ‘finest hour’ aanbreekt: zoals altijd zal hij de ontvangende vereniging bedanken met een speech en met een cadeautje, meestal een schilderij(tje) . Heel toepasselijk een tekening van een Grutto, gemaakt door Ton de Haas.

Nadat Andrea iedereen had bedankt voor zijn komst en inzet (dit werd door iemand ‘de dagsluiting’ genoemd), werd er nog gezellig nagepraat. Onze heenreis naar De Wilgen was even vlot als onze terugreis naar Zutphen. We waren rond half zeven terug in Zutphen.
We hebben De Dragt als een ondernemende roeivereniging leren kennen, die zich aan het ontwikkelen is tot hét  ‘Midweek roeicentrum van Friesland ’ , van waaruit meerdere roeitochten kunnen worden geroeid. Ook meerdaagse roeitochten langs bijvoorbeeld een aantal roeiverenigingen in Friesland is van hieruit mogelijk, kortom, Isala is nog niet uitgeroeid in Friesland. Dus we komen zeker  volgend jaar weer  terug bij RV De Dragt, voor een van de vele fraaie routes,  midweek roeien in Friesland in de nog rustige maand juli zal  hoop ik  een vaste plek krijgen op onze Isala toerkalender.

Kortom, we kijken terug op een fantastische roeitocht. Wat is Friesland en met name de Âlde Feanen mooi ! Roeiers van De Dragt, hartelijk bedankt. En jullie (en de andere deelnemende verenigingen ) zijn uiteraard van harte welkom bij ons in Zutphen !

Jan de Wit, Isala
Met dank aan Paul Waart voor de foto’s