Pijlstaart

Pijlstaart illuTsja, pijlstaart, dat zal wel een beest zijn met een pijlvormige staart, maar verder? Tons tekening geeft uitsluitsel: het is een eend. Een nogal slanke eend met een lange hals, en een witte borst waarbij een witte lijn omhoog loopt tot in de chocoladebruine kop. En natuurlijk een puntige staart, waaruit enkele staartveren als pijlen naar achter steken. Het vrouwtje doet het allemaal wat soberder in een egaal lichtbruin; wel een puntige staart maar geen pijlen.

Pijlsnel zijn ze ook: ze hebben een snelle vleugelslag en kunnen hoge snelheden bereiken. Ik las ergens dat de vrouwtjes in het voorjaar snelle rondjes vliegen, laag over het terrein, met enkele mannetjes achter zich aan. Alle mannetjes proberen vlak bij haar of zelfs onder haar te komen. Ze kiest het mannetje waarmee ze het lekkerst kan vliegen. Dat mag dan proberen indruk op haar te maken. Hij zwemt dan met z'n kop laag en z'n pijlen recht omhoog op het vrouwtje af, om zich vervolgens op te richten en met z'n witte borst en de groene spiegels op z'n vleugels te pronken. Daarbij fluit hij, en als het haar bevalt, kwaakt zij terug. Een heel spektakel dus, daar op de toendra.

Ze broeden op alle toendra's rondom de Noordpool: Scandinavië, Siberië, Alaska, Canada, en behoren tot de eerste vogels die daar neerstrijken zodra sneeuw en ijs smelten. Van september tot maart kunnen ze in Nederland gezien worden, maar als het echt koud wordt trekken ze verder, tot in Afrika. Meestal zitten pijlstaarten in kleine aantallen in een grote groep van andere eenden. In onze omgeving heb je in de uiterwaarden de meeste kans om ze te zien. Of natuurlijk vanuit de boot!



Pijlstaart 300Nu we alles weten over de vogel, ook wat meer informatie over de boot. De materiaalcommissie stelt voor: De Pijlstaart.

De Pijlstaart is een skiff voor roeiers van 60-90 kg die in 1997 als nieuwe boot is gekocht. Deze boot is gekocht voor oudere senioren die nog wilden skiffen in een lichte boot. Deze boot moest daarom dicht zijn aan de bovenkant, vandaar dat Isala destijds geen C1 gekocht heeft. Je herkent hem snel aan de blauwe en rode strepen op het voor- en achterdek.


De Pijlstaart is een B1 en heeft  dus een brede platte bodem en slaat niet makkelijk om. Qua leeftijd is deze boot afgeschreven maar qua gebruik valt het wel mee. Maar ja, passen in het botenhuis doet hij echt niet meer. Het bestuur is dus aan het nadenken over de toekomst van deze boot.
 

Een paar weetjes over De Pijlstaart: 

  • Bob Tempelman heeft in de Pijlstaart de Ringvaartregatta, een roeimarathon van 100 km, geroeid.
  • De Pijlstaart is tussen 1 april en nu totaal 50 keer afgeschreven. Het is daarmee een middenmoter onder de skiffs. (2014)
  • Totaal is deze boot door 20 verschillende roeiers afgeschreven. De meeste 1 keer, een enkeling meerdere keren. (2014)
  • De absolute fan van de Pijlstaart is Hakke van Zwam. Hij heeft de boot 21 van de 50 keer afgeschreven. (2014)
  • Boot is destijds gedoopt door Bep van den Driest, die heeft ook de naam bedacht.
  • Pijlstaart boot2De Pijlstaart is ook ingezet voor de weer-in-de-skiff training in het zwembad in Almen. Daar heeft Lex Emsbroek laten zien dat het mogelijk is om te gaan staan in deze skiff. (zie foto)