Toerroeien op onze reserve IJssel, de Oude IJssel
Om het vaarverbod vanuit ons botenhuis aan de IJssel te omzeilen , zocht de toercommisie afgelopen dinsdag onze roei-naboar de Achterhoekse Roeivereniging de Ank op. We wilden als gastroeiers op de Oude IJssel, Doesburg weer eens verkennen. Na 12.00 uur waren we welkom, de Cvier de Fuut, achtergelaten door de dinsdagochtend roeiers van de Ank, lag al aan het vlot, de gestuurde C-3 werd met vereende krachten door ons en onze gastheer Nico Hoogveld naar het vlot gebracht. De Ank is een kleine roeivereniging in een grote jachthaven, welke met een cijferslot goed beveiligd is, leerden we. Bij de welkomst koffie werd ons Lustrum Vogelboek overhandigd, aan onze gastheer, het zou een prachtige en zonnige roeidag worden, waar we zege en schrijve 1 motorboot tegenkwamen , waarvoor de brug bij Laag Keppel open moest.
De brug welke wij juist met het commando, slippen met beide riemen en vallen nu, gepasseerd waren. Laag Keppel met zijn kasteel dat we achterlangs passeerden( de Oude IJssel is hier gekanaliseerd) is ongeveer half weg, dus een mooi moment om daar te wisselen van stuurman. De route naar Doesburg is bijna 2 uur roeien, vlak voor Doesburg zochten we telefoon contact met de havenmeester van de WSV de Oude IJssel, een bekende locatie voor ons bij de jaarlijkse mosterdtocht. De havenmeester was nieuw en zijn telefonische aan wijzingen waren niet al te duidelijk voor ons al roeiers, waar nu aan te leggen. We roeiden naar onze vertrouwde plekje bij de Mosterdtocht aan de Noord West punt van de jachthaven, we waren bijna afgemeerd, toen plotseling aan de ander zijde van de Jachthaven de havenmeester tevoorschijn kwam, we moesten naar de passanten steiger, waar hij zich bevond. Dus losmaken en weer naar de overzijde geroeid, waar de havenmeester ons gelukkig een helpende hand bood bij het uitstappen. Ook aan deze kant was een schaduw rijk terras voor ‘passanten’ heel geschikt voor onze gemeenschappelijke lunch, water en fruit werd gedeeld, ook waren er goede sanitaire voorzieningen voor de ‘passanten’, maar ook was er een nota voor ‘passanten’, ook voor roeiboot passanten, werd ons hier verteld. Met algehele instemming werd besloten, dat we deze niet verwachte nota via een tikkie onderling zouden betalen.
Uitgerust en wel gingen we daarna het stadje Doesburg op deze zonnige dag verkennen, in de benen, 10 minuten op weg naar het centrum van deze Hanze- en nu toeristenstad. We kwamen uit bij de 7 lege stoelen op het terras van het fameuse Stadsbierhuys de Waag, dat daar sedert 1478 gevestigd is. Toeval of niet, maar ook het Waag biertje konden we niet overslaan, uit een Doesburgse brouwerij werd ons verteld. Aan het eind van de dag werd het gelukkig wat koeler, we konden niet te lang blijven zitten want we wilden rond 17.30 uur weer in onze thuishaven van deze dag terug zijn, anders werd het te laat voor onze gastheer.
Op de terugweg werden een aantal stops gemaakt om ons te verfrissen , wat te drinken, en om in een heerlijke appel te happen die onze stuurman Maarten uit eigen tuin had mee genomen.
Avondwatersporters in motorbootjes kwamen ons tegemoet op deze warme en zonnige dag die voor velen natuurlijk ook een werkdag was.
Rond 17.30 waren weer terug in onze thuishaven en na het opbergen van de boten in de ROEIEN Loods werd de geslaagde en zonnige toertocht afgesloten met een ‘waterballet’ ter verfrissing.
Toch wel fijn en prachtig roeien, op de Oude IJssel, onze reserve IJssel !
Kijk hier voor beeld.
Pieter Arkesteijn