Nationale Avondtocht of 010 in 020 – bestaat er een ‘culture clash’
Als één van weinige - maar niet de enige - in Rotterdam opgegroeide Isalaan ben ik op 5 september met zeven andere Isalanen afgereisd naar Amsterdam voor de Nationale Avondtocht.
Voor zo vroeg in september is het guur, er staat een harde wind, regelmatig zijn er fikse buien en de temperatuur komt niet boven de 15 graden uit.
De reis begint vanaf de vereniging in de auto van Frans met Lei en Pieter en voelt al snel als een schoolreisje. Waar ik al snel stoïcijns naar het asfalt voor mij had gekeken deelt Pieter zijn kennis op (kunst)historisch, ecologisch/biologisch of politiek vlak links of rechts van de snelweg met ons. Natuurlijk ken ik Pieter al wel als gepassioneerd lid van onze vereniging maar Pieter is erg breed geïnteresseerd en kan mooi vertellen over wat hij weet en dat is geweldig voor een gepassioneerde toehoorder als ik. Er was slechts één dingetje dat hij niet direct wist. Maar daarover later, eerst de ervaringen tijdens de “Nationale Avondtocht”.
Er zijn voor ons twee mooie wherry’s van de roeivereniging “de Hoop” geregeld. Deze vereniging is op een prachtige plek aan de Amstel gesitueerd. Het botenhuis en de vloot van “de Hoop” zijn indrukwekkend. Boven het botenhuis is een horecagelegenheid waar deze avond een bruiloft wordt gevierd. De bruid is een plaatje in haar oranje jurk met roze hoed, de bruidegom kan ik mij niet meer voor de geest halen, excuus hiervoor. De roeitocht start voor ons dus bij “de Hoop” een stukje de Amstel op en voor Nereus een gracht in richting de IJsselbuurt en de Pijp. In onze wherry zitten Pieter, Emmy, Clarien en ik.
Eerst tracht ik tijdens het roeien nog op de techniek te letten; op tijd klippen, ontspannen plaatsen, schouders naar achteren, een doorgaande beweging te maken, maar al snel word ik verleid door Amsterdam vanaf het water en roei nu slechts om vooruit te komen. Ik geniet van de sfeer, de historische architectuur en de verscheidenheid aan mensen. Wij wisselen van plek, ik stuur, aan stuurboordkant is een muziekfestival. Ook op het water is het druk, wij moeten onder een brug door en een partyboot komt aan en ik zie haar richting de brugdoorgang aan stuurboordkant gaan, ik kies dus voor de andere brugdoorgang. Tot mijn verbazing wil de partyboot nu ook door deze brugdoorgang, voorafgegaan door een bootje vol devote moslims, enigszins geïrriteerd door mijn beperkte stuurmanskunsten en op de hielen gezeten door een partyboot. Het blijkt dat de partyboot niet door de eerste brugdoorgang kan, hier ligt een bootje met ietwat aangeschoten bemanning te genieten van het festival.
Pieter en Emmy nemen het roer over als het sturen door de grachten lastig wordt door de vele rondvaartboten en andere pleziervaart. Vrijwilligers van de organiserende vereniging coördineren de tocht op onoverzichtelijke kruispunten waardoor de tocht veilig kan verlopen.
Als ‘getogen’ Rotterdammer geniet ik van Amsterdam, maar er zijn cultuurverschillen! Wat is het dan dat botst met de Rotterdammer? Het is het – forever – wachten op die toeristenboten, kom op zeg! Ik begrijp dat je wacht op de MS Amsterdam – dit schip is overigens gebouwd bij de RDM – maar zo’n maffe toeristenschuit moet toch gewoon aan de kant voor de “opgestroopte mouwen”? (Voor degenen die niet zo bekend zijn met de Rotterdamse terminologie; Rotterdammers gaan er nogal prat op hun ‘niet lullen maar poetsen’-mentaliteit. Spierkracht (opgestroopte mouwen) gaat dus altijd boven spelevaren.)
Gelukkig komt het toch weer goed in Amsterdam want nadat de boten zijn teruggebracht kunnen wij bij RZV de Amstel aanschuiven voor een heerlijk Indisch buffet waarna de terugreis wordt aangevangen. Dan wordt Frans al vroeg gewaarschuwd door zijn navigatiesysteem voor een lange vertraging op de A1 door werkzaamheden. Zijn navigatie stuurt ons via een donkere sluipweg door Weesp waar Lei links van haar een prachtig roeiwater ziet. “Wat is dit voor water?” vraagt ze, maar niemand weet het echt, de Weespertrekvaart of is het toch de Vecht? In ieder geval een mooi roeiwater voor een roeitocht, iets voor de toertochtcommissie … Pieter?
Deelnemers: Lei, Jet, Clarien, Ineke, Pieter, Frans, Emmy en Marja
Kijk hier voor meer foto's.