MWR Naarden 2012

Midweektoertocht Naarden 

 

Woensdagmorgen 9 mei, flinke regenbuien in Zutphen, overleg in het botenhuis, we kijken op onze buienradar, ja we gaan ... de buien blijken plaatselijk volgens de weercomputer.

 

In Hilversum werd het droog langs de A1, in Naarden scheen de zon! De ontvangst was geweldig, koffie met zelfgebakken notenbrood. De wherries (4) lagen al klaar, met hun gastvrouw/-heer, en voorzien van een prachtige routebeschrijving met plaatjes.

 

Na de eerste nauwe brugonderdoorgang een lommerrijk vaarwater en na een klein stukje stuurboord sterk onder een houten bruggetje door en toen waanden wij ons in het Amazonegebied, maar Pieter vertelde ons dat het hier ging om het vogelasiel. Later passeerden we  een prachtig  schootsveld  aan stuurboord, dat gelukkig nog steeds als schootsveld getoond kan worden.

 

Roeiend langs de Karnemelksloot en de Gravelandse vaart en pratend  over de militair strategische inzichten uit de 17e eeuw, die  verbonden zijn aan het Naardermeer en Naarden-Vesting,  passeerden we bij Ankeveen een groot werk, de aanleg van een nieuw  “plassig en drassig” natuurgebied, De Horn. Op de Vecht keken wij onze ogen uit naar de ”drijvende villa’s” die we langs de IJssel en in het Twenthekanaal natuurlijk niet gewend zijn. Bij Roeivereniging Weesp werd aangelegd, met een onthaal op koffie en blijde gezichten in hun fraai clubhuis, met de wandschildering van de  kronkelende Vecht richting Muiden.

 

MWR Naarden 2012 1 

 

We stapten weer in voor de tocht naar Muiden: naar de Keetpoortsluis, bediend door een aardige jongedame, die ons gratis liet passeren, met dank! Het begin van de trekvaart naar Naarden kwam na een snel volgende lage brug, En toen ineens .... was er het fraaie uitzicht, voor de roeiers, op het Muiderslot. We realiseerden ons dat we nu aan het roeien waren in de Hollandse waterlinie, die de in de Naarden gelegerde Franse soldaten in 1672  en 1673 een jaar lang tevergeefs hebben geprobeerd over te steken, terwijl er vanuit het Muiderslot op hen geschoten werd.

 MWR Naarden 2012 2Naar we begrepen is deze beroemde trekvaart in 1641 in drie maanden tijd gegraven en diende hij als belangrijke aanvoerroute  voor turf vanuit Naarden naar Amsterdam (Turfmarkt tegenover het Rokin). Goedkope energie was blijkbaar vroeger ook heel belangrijk.

 

Na een afsluitend roeitochtje door Naarden Vesting: via de Keerhaven,  de Nieuwe haven, via de oude zeesluis, de Oude haven, onder de zeepoortbrug door, over de Zoutegracht, langs de beer met de rijksragebollen en terug door de vuurlinie langs Fort Ronduit, onder de unieke kraanbrug door weer richting Oude en Nieuwe  haven en via de Keerhaven weer richting het vlot van de RV Naarden. We kwamen weer veilig aan op ons vertrekpunt, alwaar de thee en het ontvangstcomité alweer klaar stonden. Met een uitgebreid dank je wel bij het aanbieden van ons Isala-vaantje en een (kopie-)ets van Rembrandts ”Oud poortje tot Naerden” (1670) voor de organisator van deze unieke en onvergetelijke  roeidag namen we afscheid. Een heerlijke tussenstop bij het Indonesisch Restaurant Melati  in Naarden Vesting zorgde ervoor dat we geen last hadden van de avondfile bij het terug naar Zutphen rijden. 

Gaarne nodigen wij RV Naarden uit om ook eens de IJssellinie te verkennen.

 

Het midweekroeiteam van Isala