Met een indrukwekkende minuut stilte, waarmede de 3 recent bij een roeiongeval op de Nederrijn om het leven gekomen leden van de RV Jason werden herdacht, ging de Mosterdtocht dit jaar van start.
Dit jaar alweer voor de vijfde maal, een Lustrum tocht met oudere en jongere deelnemers, 103 in totaal. Met vier klassieke scheehouten zeilwherries (bouwjaren 1860 tot 1900) en modern boot materiaal.
Voor het eerst deden ook de RV Het Zeilend Scheehout mee en de RV De Grift.
Kortom het was gezellig druk rond het roeivlot van De Ank. Afgelopen winter heeft deze vereniging bijna geheel in eigen beheer een prachtige nieuwe roeiloods gebouwd.
Wegens het grote aantal deelnemers werden de boten dan ook in een van te voren afgesproken volgorde te water gelaten, eerst de oude wherries en daarna op alfabetische volgorde. Met uitzondering van de Ank, zij vertrokken, na afsluiting, als laatste.
Er werd eerst opgeroeid naar stadshoogte, de Saap Roelofsbrug, alwaar werd rondgemaakt om langs de flaneersteiger en voor de draaiende walmolen weer de traditionele tableau des bateaux groepsfoto te maken. Altijd moeilijk met zo’n grote vloot. De wherries moesten steeds terug roeien, ze werden weggezet door de stroming. Men had daar snel wat op gevonden, een 'ronde dansje'; gezamenlijk als een eenheid rondmaken. Een heel fraai en indrukwekkend gezicht. De rest van de vloot kon aanschuiven. Strohoeden af en gekleed in kleding uit het begin van de 20e eeuw waren de wherry roeiers er helemaal klaar voor. Een luid hooray en de fotograaf had een mooi klassiek roeiplaatje.
Vervolgens zetten rond twintig boten, met ferme halen vanuit het centrum van Doetinchem koers op Doesburg onder een bijna strak blauwe hemel.
Al roeiend naar Doesburg was de grote verrassing dat we geen enkel vaartuig tegen kwamen, alle bootjes stonden blijkbaar nog op de wal en waren nog niet gereed voor het watersport-seizoen 2017. Sommigen maakten halfweg een stop bij de kanostoep in Laag Keppel maar de meesten roeiden in toertempo op Doesburg aan. Rond 12.00 uur kwamen de eerste boten aan. De Achterhoek is goed bedeeld met een prachtig roeiwater, een mooi afwisselend landschap en een fietspad langs de licht meanderende rivier. Een prima route, dicht bij huis voor de regionale roeiverenigingen om als buren met en voor elkaar het toerroeiseizoen te openen.
Chapeau voor de WSV De Oude IJssel die een week tevoren met 60 leden het terrein keurig schoon gemaakt hadden. Voor het geval een beetje regen zou vallen had men de zelfgebouwde bar onder een witte party tent ondergebracht. En uiteraard: ons in de pauze prima opving, met een heerlijke zelfgemaakte Mosterdsoep met mmh..!
Dit jaar deed ook een roeiend lid van de WSV De Oude IJssel mee, de zeilwherry Grand Old Lady (bouw jaar1900), met twee jonge kinderen aan boord.
Door het mooie weer waren ook veel vrienden en bekenden naar Doesburg getrokken, om de roeiers te zien binnenkomen. Zelfs uit Limburg was familie over gekomen. Samen met de honderd roeiers applaudisseerden ze toen de oudste boot (1860) van de vloot, de single wherry Marco, als laatste boot in de Haven arriveerde.
Deze prachtige oude wherry met stuurman en roeier heeft al veel heeft meegemaakt. Toch maakten op beide heren de ontvangst in de haven van Doesburg een grote en uniek gele indruk. Natuurlijk lieten zij zich de klaarstaande Mosterdsoep met brood goed smaken.
De stuurman bleek al een heel oude bootsman van de RV de Hoop in Amsterdam te zijn, met een leven lang roeien achter zich. Nog steeds actief met het restaureren van oude wherries in de Scheehouten wherry loods op het terrein van RV Pampus in Almere.
Na deze heerlijke en goed georganiseerde ontvangst konden wij niet anders dan Jeanette van Grol, commissaris evenementen van de WSV De Oude IJssel, namens alle deelnemers heel hartelijk bedanken en haar onze Mosterdtocht 2017 herdenkingstegel aanbieden. De prachtige Grutto schildering van Ton de Haas, onze huis schilder als het om vogels gaat.
De terugtocht was met de wind mee, dat ging snel, een tweetal fietsers heen, roeiden nu ook mee terug. In de haven van De Ank verliep het op de boten wagens zetten van de boten zonder problemen. Het scheelde enorm dat niet alle boten tegelijk aankwamen. Tenslotte was er voor elke roeivereniging een herdenkingstegel met ’s lands nationale weide vogel, de Grutto van Ton De Haas.
De Grutto was dit jaar de beschermvogel van de Mosterdtocht. Waren er veertig jaar geleden nog 100.000 broedende Grutto’s, vorig jaar was de schatting 10.000. Kortom de Grutto heeft ònze bescherming nodig…
Pieter Arkesteijn
Kijk hier voor meer foto's
Nog meer zien? Klik op deze link met foto's van Jan Willem Bol.