Op 10 juni begint om zes uur in de ochtend mijn wekkerradio met het nieuws. Na een aantal onaantrekkelijke nieuwsfeiten komt het weerbericht. De weerman voorspelt een aangename temperatuur en weinig wind. Hij sluit zijn bericht af met: “ Het wordt een mooie dag.” Aangemoedigd door dit bericht spring ik mijn bed uit. Ik heb er zin in! Een estafette-toertocht van Wageningen naar Zutphen. Altijd leuk om in een andere omgeving te roeien. En zeker als het een mooie dag wordt, zoals de weerman voorspelt!
Aangekomen in Wageningen is er al veel bedrijvigheid. Ploegen schrijven zich in, liters koffie worden geschonken en gedronken, het uitgereikte programmaboekje wordt door iedereen bewonderd, boten worden vaarklaar gemaakt, de sturen van het eerste traject verdiepen zich in de gang van zaken bij de sluis, Omroep Gelderland stelt een paar vragen aan onze voorzitter Kees Jan, en oud-burgemeester Alexander Pechtold staat al gezellig een praatje te maken met roeiers.
Kijk hier voor de video
Als auteur van dit verslag heb ik zelf ook een kort interview gehouden met Pechtold, door hem te vragen of hij ook geroeid heeft. Daarop antwoordt hij dat hij ooit wel eens, lang geleden, een keer in een roeiboot gezeten heeft. Enthousiast roep ik: “Ik kan u het roeien aanbevelen, het is een leuke sport!”, waarop Pechtold een politiek verantwoord antwoord geeft: “Mocht ik ooit eens tijd hebben ...”
Tijdens zijn toespraak vanaf een kratje vertelt Pechtold dat hij het feliciteren van honderdjarigen altijd een leuke activiteit vond als burgemeester en het dus leuk vindt dat hij dit nu toch weer eens kan doen.
Vervolgens geeft de organisatie nog een korte instructie over het roeien op de Rijn en IJssel. Snel daarna zorgt Pechtold voor geluid uit de starttoeter en vertrekken de 17 boten voor de 68 (of was het 67?) kilometer lange tocht naar Zutphen.
Het eerste traject mag ik de heren tot voorbij de sluis van Driel sturen. Het water is rustig en de tocht verloopt soepel. Als een van de eerste boten roeien wij de sluis in. De sluis is veel groter dan we ons hadden voorgesteld. Naast alle roeiboten wordt ook een aantal plezierjachten geschut. In de sluis is het een gezellige boel. Veel roeiers van de walploeg zijn bij de sluis komen kijken. Het overgooien van snoepjes gaat niet altijd goed ...
Omroep Gelderland staat met de camera te draaien dus moeten we ons netjes gedragen, en Peter van Wilgen ziet daarom toch maar af van zijn plannen om te gaan zwemmen in de sluis. Wel test hij de waterdiepte. Bij de laagste waterstand in de sluis is het nog meer dan een riemlengte diep. Wat je al niet onderzoekt als je tijd moet verdrijven tijdens het wachten!
Bij het opengaan van de sluis moet een boot tot stilstand geroepen worden. Zij willen al door een half open deur, bij rood licht, als eerste de sluis uit roeien. Het mag duidelijk zijn dat iedereen zin heeft in de rest van de tocht!
De tocht verloopt voorspoedig. De lunch bij Westervoort is goed geregeld, op een heerlijk zonnig buitenterras in de natuur. Volgegeten met krachtrepen, rijstwafels, Lions en appels vertrekken de ploegen voor het vervolg van de tocht naar Zutphen.
Ook de IJssel laat zich van haar goede kant zien. Het water is rustig en met het mooie weer is het heerlijk in een roeiboot op het water te zijn. Aalscholvers staan met de vleugels gespreid op ons te wachten om ons welkom te heten op de IJssel. Een ooievaar steelt de show door zijn jongen te voeren terwijl we langs roeien. Her en der een fotograaf en af en toe even een gezellig kort praatje met een ploeg die we voorbij roeien.
Alsof het nog niet genoeg is, wordt in de haven van Zutphen nog een eindsprint ingezet. In volle vaart komen we bij het botenhuis aangeroeid, in de overtuiging dat we de eerste boot zijn die binnenkomt. Waar is de muziek? En hoe kan het dat er toch al een boot voor ons is gearriveerd? Vragen waar wij nooit antwoord op zullen krijgen. Wel worden we direct door Kees Jan beloond met een Zutphens natje, het lokale kruidenbitter. In de volle zon, verbrand van een hele dag op het water en warmgeroeid door de eindsprint gaat dat er prima in!
Het feest gaat verder aan de overkant van de straat. De loods van de jachthaven is omgetoverd in een feestelijke eetzaal. Een heerlijk pastabuffet staat voor ons klaar en Harjo Vogelzang zorgt met zijn team dat iedereen wordt voorzien van een biertje uit de tap of een ander drankje. Zelfs de burgemeester van Zutphen brengt nog een bezoekje aan dit verjaardagsfeestje.
De locoburgemeester van Zutphen – tevens wethouder van sport – Rik de Langen houdt een korte toespraak. Pieter Arkesteijn biedt de eerste steen aan voor een mogelijk nieuw museum in Zutphen: "Het Museum over de IJssel". De IJssel, met zijn bewogen geschiedenis, zoals beschreven in het boekje van de Lustrumtocht.
Tijdens het smikkelen van het pastabuffet volgt nog een reeks aan toespraken. Voorzitters die vaantjes en tegeltjes uitwisselen en de organisatie die iedereen bedankt voor een geslaagde dag. In bijna elke toespraak wordt wel gespeculeerd over een volgende tocht bij de honderdeneerste verjaardag van beide verenigingen.
In de auto op de terugweg naar huis denk ik: ”Dat was een goede voorspelling van de weerman in het zes-uurjournaal vanochtend. Het was een mooie dag!”
Van uw roeiende en sturende verslaggever.
Deze tocht werd mede mogelijk gemaakt door: bedrijventerrein De Mars, GMB, Burton Car Company, Jachtwerf de Marshaven, Nestlé, Bakkerij Wiltink, kanovereniging Anax en de weerman van het zes-uurjournaal.