Landelijke Midweekroeidag (LMRD) bij Isala – 17 augustus 2023

Op donderdag 17 augustus kwamen 22 gastroeiers van de RV de Hunze (Groningen), ARZV (Alkmaar), RIC (Amsterdam), Cornelis Tromp (Hilversum), de Maas (Rotterdam) en RV Breda naar Isala. Zij kwamen om de IJssel en de omgeving langs beide oevers te verkennen met een gecombineerde roei- en fietstocht, waarbij steeds 11 roeiers in de boot en 11 roeiers op de fiets, een unieke tocht voor roeiend Nederland.

Deze LMRD werd voor de vijfde maal gehouden (voorheen in 2015, 2014, 2013 en 2012) en voor de eerste keer vanuit ons nieuwe botenhuis. Vorig jaar moesten we de tocht bij Isala annuleren vanwege het te lage waterpeil.

De gasten werden welkom geheten met koffie en krentenwegge, het nieuwe botenhuis maakte op onze gasten veel indruk, drijvend en ook nog nieuw en ook zeer schoon en prachtig ingericht…!

Het programma startte met een professionele presentatie door Chris Braun over ‘Roeien op stromend water’ op de banken in de ergometer-ruimte. Er werd aandachtig geluisterd en de situatieschetsen van Chris waren zeer verhelderend.  

Nieuw dit jaar was dat in de 3 C4-en en de C3 niet alleen een stuur maar ook een extra Isalalid meeroeide, waarmee in elke boot, naast de gastroeiers, meer ervaring  en interactie werd ingebracht.

Naast de fietsen van de Isalaleden had Tromp 2 e-bikes meegebracht, zodat we met 13 fietsers onze fietstocht konden beginnen. Langs het prachtige landgoed Huize de Voorst, door naar de sluis bij Eefde, waar in 2020 de uitbreiding plaatsvond met de Noordersluis, die grotere container schepen kan schutten. De groei van de containervaart door deze nieuwe sluis, moet op termijn per dag 500 ritten met trucks vervangen. Na de sluis langs de Gorsselse heide via de Zessprong naar museum More, voor een groepsfoto met het kunststoffen beeld van  de pasgeboren witte rhinosaurus, een bedreigde diersoort en zeer indrukwekkend. Hijgend kwamen we een half uur later aan bij het voetveer Gorssel-Wilp waar we nog net de laatste roeiboot zagen die ging aanlanden op het strandje. Toen de pont ons over had gezet, stond er al een roeier van Tromp ons op te wachten. De meeste van de roeiers zaten inmiddels op het grote rode picknick aan de lunch.  Nadat Emmy en Margareth iedereen hadden voorzien van een of twee verse pruimen was het tijd voor de groepsfoto. Altijd even passen en meten om ook de IJssel in beeld te krijgen.

e5

Daarna wisselden de roeiers en fietsers van transportmiddel en vertrok de nieuwe groep fietsers naar Museum Café de Kribbe, waar we de film ‘Vogels aan de IJssel’ van de Vogelwerkgroep Zutphen hebben getoond; de ooievaars van de heenweg kwamen hier heel dichtbij. Verder fietsend bezochten we van heel dichtbij kasteel ruïne Nijenbeek, waar onder een afdakje veel informatie beschikbaar is en ook een film wordt vertoond. De volgende stop was bij een zelfbedieningskastje met potten honing, met op het etiket een prachtige tekening van Nijenbeek.  De fietsgroep nam 3 potten honing af. Via de nieuwe dijk,  welke gerealiseerd werd vanuit het project ‘Ruimte voor de rivier’ fietsten we verder langs de IJsselstroom, waar  een van onze deelnemers wil terugkomen voor een B&B weekend met haar man. Wij fietsten verder via de oude IJsselbrug, terug langs de Noorderhaven naar Isala, waar net de boten opgeborgen waren in het botenhuis. Tijd voor een drankje en napraten, want roeien tegen de stroom op was pittig.

Ter afsluiting van de dag was er een soepbuffet met drie verschillende soepen en brood met dipjes op iedere tafel. De soepen waren overheerlijk.  Aan de tafels werden inmiddels toertochten voor het komend jaar besproken, zoals een mini haventocht in Rotterdam over de Maas en onder de hefbrug voor ervaren Isala roeiers. RV de Maas zou vanuit hun locatie dan zorgen voor de boten en de stuurlieden. Ook een weekendtocht vanuit de Hunze in Groningen kwam langs.

Dat Zutphen dit jaar het Hanze jaar viert kon niet onbesproken blijven. De Hanze samenwerking tussen 1300-1500 bracht veel welvaart in de IJsselvallei, met handelsstromen naar het noorden en het zuiden over de IJssel. Het Hanze-insigne van de stad Zutphen werd vervolgens uitgereikt aan de captains van onze gastenteams, waarbij de deelnemer uit Groningen, Albert Jan Spierstra ons duidelijk maakte dat zijn stad in de genoemde periode ook een Hanze stad was geweest. Hij bood ons als ambachtelijke bierbrouwer een doos met zijn ‘1717’fris zomers witbier aan, ter nagedachtenis van de Groningse stormvloed van 1717. Mochten we een toertocht in Groningen plannen, dan zijn we welkom zijn brouwerij Martinus te bezoeken.  

Dit was een verrassend slot van een geslaagde roeidag met onze gasten, mede mogelijk gemaakt door de grote inzet van de eigen leden. We zetten een LMRD weer op de agenda voor 2024!

Klik hier voor de foto's.

Iedereen bedankt !

 

Pieter Arkesteijn