Het was alweer voor de zesde maal dat we een LMRD organiseerden, dit keer voor 15 gastroeiers van de Roeiverenigingen Tubantia, ‘t Diep, de Geeuw, de Eem, Hemus en VADA. Ons aanbod: een unieke combinatie van roeien en fietsen, op en langs de IJssel, ondersteund door 9 stuurlieden/meeroeiers van Isala.
De aanloop was dit jaar rommelig, met veel aanmeldingen, maar ook veel last minute afzeggingen. Hiermee werd een groot beroep gedaan op onze organisatorische flexibiliteit en de vrijwilligers die meeroeiden stuurden. Maar we hadden tenslotte voldoende fietsen en voor alle gasten een plek in een boot.
Mijn taak was het om met de fietsers een aantal bezienswaardigheden te ontdekken, te beginnen met Huize Voorst (het Versailles van de Achterhoek), de sluis bij Eefde, de Wegwijzer bij de Zessprong in Joppe, de Rhino in de tuin van Museum More en tenslotte het voetveer over de IJssel bij Gorssel naar onze gemeenschappelijke lunch in de uiterwaarden.
Het blijkt steeds weer dat er veel interesse is om onze regio beter te leren kennen en toevallig stonden we ineens voor het geopende prachtige hekwerk van Huize Voorst, met een rode loper als welkom op het bordes.
Dit was een uitnodiging voor onze fietsers… ineens stond de hele groep op het bordes, voor een foto, welke later het ‘schaduwkabinet’ werd genoemd. Bij de sluis in Eefde kwam in de noordelijke sluis ineens een heel groot schip binnen welke bijna de gehele sluis vulde en waarachter de sluisdeuren toch snel gesloten werden. Het schip was ongeladen en de bodem was volledig zichtbaar, ‘wat een ruimte..!’ waren de kreten. Voor de deelnemers van Tubantia was het leuk het begin van het Twentekanaal te zien, hun roeiwater in Hengelo.
Na de gemeenschappelijke lunch op een schaduwrijk plekje bij ons ‘Wilp-strandje’, gingen roeiden de heen-fietsers terug en andersom.
Voor de fietsers was de eerste stop was bij restaurant De Kribbe, bij het gerestaureerde kerkbootje, waarmee in vroegere tijden de kerkgangers vanuit Wilp werden overgeroeid om in Gorssel te kerken.
Bij de Kribbe werd ons verteld dat nieuw historisch onderzoek heeft aangetoond dat de Canadezen niet vlakbij de ruïne Nijenbeek in april 1945 de IJssel zijn overgestoken, maar bij de brede uiterwaarden vlak voor het huidige museumcafé de Kribbe. Er wordt gewerkt aan een oorlogsmonument ter plekke om daarmee de corridor(via zelfgebouwde flexibele bruggen) aan te geven waarlangs de Canadezen van oost naar west Nederland trokken om de rest van Nederland boven de grote rivieren te bevrijden.
De volgende stop was bij de herdenkingsteen aan de IJsseldijk, waarop vermeld staat dat daar de Canadezen de IJssel waren overgestoken in april 1945. Inmiddels wisten wij beter.
Daarna een stop bij de kasteel ruïne Nijenbeek, met veel informatie over de geschiedenis van deze verdedigingstoren welke teruggaat tot rond 1300 en waar in april 1945 door de Duitsers gebruik van werd gemaakt bij de verdediging van hun posities op de westelijke IJsseloever.
Na nog snelle stops bij het gemaal dat hoort bij het ‘ruimte voor de rivier project’ in de Voorster Klei en het langzaam wegzakkende monument De Ijsselstroom, lukte het ons om via de oude IJsselbrug ons botenhuis tijdig te bereiken voor een heerlijk soepbuffet. Daar was ook een verrassing van Jan de Wit, gastroeier vanuit RV ’t Diep en een bekend oud Isalalid, voor mij als afscheidnemend voorzitter van de toercommissie.
Mijn inzet voor het toerroeien, zowel bij Isala als landelijk, in de afgelopen 13 jaar, was voor Jan reden om mij op deze dag in het zonnetje te zetten en een bijzonder cadeau aan te bieden. Jan gaf mij het gesigneerde boek van zijn buurman Otto Hooymeijer over de wondere vogelwereld van niet bestaande vogels, welke overigens moeiteloos te associëren zijn met wel- bestaande mensen!
Buurman Otto had voor mij in zijn boek geschreven:
Voor Pieter: de grote organisator van het toerroeien… Zijn vogel ‘de toerroei’ (Latijnse naam: auctor itinera remigendi), zijn geluid: Toerroei! toerroei!
Met veel dank aan de commissie leden die mij als ‘vreemde vogel’ afgelopen jaren de ruimte hebben gegeven om samen vele toertochten te realiseren zowel binnen als buiten Isala.
Klik hier voor de foto's.
Pieter Arkesteijn