In een Viking Wherry onder Hoog Catharijne/Utrecht door
Op zondag 12 december zou in Amsterdam door de RV de Amstel de traditionele Koning Winter grachtentocht gehouden worden, met een gezamenlijke snertmaaltijd in de Societeit de Amstelzaal met ruim 100 roeiers. De laatste Koning Wintertocht was om begrijpelijke redenen in 2020 niet doorgegaan, tot voor 3 weken was er twijfel, gaat het door of niet. Het ging niet om het veilig roeien, maar om de veilige Horeca, die dan ook nog om 17.00 moet zijn gesloten, dat dat niet haalbaar was, bleek toen bekend gemaakt werd dat de Koning Wintertocht 2021 efinitief niet door zou gaan.
Inmiddels had de toercommissie bij de URV Viking in Utrecht 2 wherries kunnen reserveren om op zondag 12 december met 8 roeiers vanaf 12.00 uur de singels en de Oude Gracht van Utrecht te verkennen. Zomers bijna onmogelijk vanwege de drukte op het water, nu kwamen we bijna geen boot tegen…
Viking is in Utrecht een grote roeivereniging, in een gezamenlijk roeicomplex met ORCA en Triton. Bang om verdwaald te raken reden we naar Utrecht, maar na ons CTB getoond te hebben bij de ingang van het botenhuis, kregen we een stempel op de hand en met mondkapjes op betraden we het Walhalla (de kantine!), waar een tafel met koffiekan en iets lekkers voor ons gereserveerd was. Onze gastheer verwelkomde ons met een toelichting op de beschikbare kaarten welke we mee zouden krijgen. Ook een mooi moment om ook iets over Isala te vertellen en onze gestileerde roeipotige blauwe watervogel aan te bieden voor de pronkkast in het Walhalla. Vast besloten om ons te beperken tot de stad Utrecht, brachten we samen met onze gastheer met vereende krachten onze wherries naar het roeiwater. Op de eerste te passeren brug stond hij er weer om foto’s van de doorvaart van onze wherries te maken, top down, en na afloop alweer bij ons beschikbaar via de App.
We kozen voor de prachtige en rustige route door de buitengracht/buitensingel van Utrecht, zuid oost om, een breed vaarwater met een aantal brede en niet bukken bruggen, een bijzonder monument dat we passeerden was de publiekssterrenwacht de Sonnenborgh, gelegen in een bolwerk van de oude stadsmuur. Hier werd in 1854 het KNMI opgericht door Buys Ballot. Zonder een enkele boot tegen te komen bereikten we onze pauze locatie, een T-waterkruising aan de West kant, vlak voor het begin van de Oude Gracht en het Vecht sluizen complex dat de stad Utrecht al in 1614 moest beschermen tegen het hoge water uit de Zuiderzee dat via Muiden (pas een zeesluis in 1674 !) de stad Utrecht wist te bereiken. Alsof we gestuurd werden door een onzichtbare hand vonden we voor de twee wherries een prima aanlegplaats bij het steiger- terras van het Muzieklokaal Utrecht, een modern proef lokaal dat pas middels crowd funding geopend was op de Bemuurde Weerd Oostzijde 13, en waar alleen klassieke muziek kan worden gespeeld. Een prachtige vleugel hoorde bij de inventaris, onze muzikale Fokke Jan, kon niet nalaten te kijken of het een echte vleugel was, het was een echte vleugel !
Gelukkig was hier ruim plaats voor ons, en na het tonen van onze CTB toegangs app konden we hier weer warm worden met koffie en een 'klassieke soep', ook heel smakelijk. We arriveerden hier om 13.50 uur, net op tijd om Max Verstappen te zien starten om 14.00 uur online via onze telefoon in het Muzieklokaal van Utrecht! Niet gepland, maar wel om nooit meer te vergeten….zijn start-lawaai klonk ons even als klassieke muziek in de koren, daarna ging de telefoon op slot en moesten we ons buigen over de kaart. De ene wherry wilde via de Oude Gracht naar Viking terug roeien en de andere wherry via de nieuwe onderdoorgang bij Hoog Catharijne terug naar het vlot van Viking.
De oplossing bleek een compromis, samen rechtuit doorroeien om de stad, naar de nieuwe onderdoorgang van Hoog Catharijne roeien, daaronder rond maken en genieten van dit bouwtechnisch hoogstandje dat sinds een jaar te bewonderen is, daarna weer terug en samen door de Oude Gracht met de beroemde werfkelders naar Viking, waar voor vieren de boten terug aan het vlot moesten zijn. Inderdaad toen we onder de kerstboom op het plein van Hoog Carharijne door konden roeien, zichtbaar met lichtjes door een glazen bestrating, dachten we wel , hier moet een architect hebben getekend die ook van roeien houdt…zie de bijgaande foto. Maar er was meer te zien. Ook een ruïne van het kasteel Vreeburg was zichtbaar gemaakt, een verbijstering maakte zich van ons meester over hoe dit masterplan was gerealiseerd, zie de bijgaande foto. Nog in 1970 was besloten om dit deel van de Catharijnesingel juist te dempen om meer ruimte e maken voor het autoverkeer, zo dicht bij het Centraal Station Utrecht, het kan verkeren….!
Maar onze doortocht over de Oude Gracht (één richting verkeer), waar alle werfkelders met terrassen zomers vol zitten en rondvaartboten en overige motorboten dan hun voorrang zoeken, was op deze winterse maar droge zondag van een verstilde schoonheid.
We zagen wel grote reparatie werken aan kade muren in uitvoering, we passeerden de befaamde winkel van Sinkel, het oudste warenhuis van Nederland en nog vele andere monumentale panden. Na een lange, gebogen en smalle onderdoorgang, waarbij we moesten pieterburen (slippen en met een enkele riem roeien) en gebruik moesten maken van de peddel, zagen we aan het eind van deze tunnel het monumentale stadhuis van Utrecht, midden in de oude stad en aan de Oude Gracht gelegen. Op een kamer met twee grote ramen zagen we licht branden, dat zal wel de kamer van Mw de burgemeester zijn werd bij ons aan boord gefluisterd, inderdaad het bestuur van een grote stad is momenteel in Corona tijd geen sine cure.
En dan ineens, een beetje onverwacht kom je bij het punt dat je kunt zeggen: hier zijn we begonnen aan ons rondje Utrecht, een opluchting maakte zich van ons meester, we waren geen enkele andere boot tegen gekomen, tijdens ons rondje op deze winterse zondag in december. Op weg naar Viking zouden we onze Viking begeleider bellen bij NS Station Vaartse Rijn dat we er aan kwamen. Het eerste wat hij ons toen vertelde was dat Max Verstappen wereldkampioen was geworden ! Ook grote vreugde bij ons aan boord, later vertelden wij hem dat onze Max Verstappen was gestart vanuit het Muzieklokaal op de bemuurde Weerd in Utrecht, met een klassiek muzikale start, daarna was het weer roeien geblazen. Het was precies om 4 uur dat we onze prachtige en gezellige winterse roeidag konden afsluiten aan het Vlot van Viking. Inmiddels weten wij dat de Vikingen in het komend roei-seizoen graag de IJssel komen verkennen. URV Viking, bedankt voor jullie gastvrijheid.
Tenslotte wat hebben we een bijzondere en gezellige winterse roeidag beleefd met een drietal prachtige/unieke hoogtepunten, over 'the joy of rowing' gesproken, een mooi verhaal om nog eens 'onder de kerstboom' verteld te worden, echt gebeurd!
Pieter Arkesteijn