De Nationale Avondtocht 2022 (NAT)
Met zon, wind en regen, roeiend door de Amsterdamse grachten.
Voor het eerst dat het er van kwam, deelname aan een roeitocht in een andere omgeving. De tocht door de grachten van Amsterdam was er één om naar uit te kijken, juist omdat ik die omgeving op straatniveau goed ken.
De reis naar Amsterdam was al een goede start. Mee in de auto met Jan, met maar liefst drie dames op de achterbank. Een goede gelegenheid om kennis te maken met voor mij deels nieuwe gezichten en om samen voorpret te hebben in aanloop van wat komen gaat.
In Amsterdam aangekomen bleek alles perfect geregeld. De organisatie had alles goed voorbereid en de faciliteiten, inclusief de boten waren prima. Voor mij de eerste keer in dit type wherry-boot, dus even afwachten hoe dat uit zou pakken. Deelnemende verenigingen waren o.a. Iris uit Lisse, RIC uit Amsterdam, Naarden uit Naarden en Jason uit Arnhem.
Bij vertrek bleek dat je met deze moderne wherries prima kan sturen in de hectiek van de Amsterdamse grachten. Ook het roeien ging soepeler dan ik vooraf had verwacht bij deze toch aanzienlijk bredere boten dan waar ik normaal in vaar. Onderweg met Maarten en Froukje hebben we een prima middag gehad. We vertrokken met een lekkere zon boven ons, direct vanaf het vlot via de Boerenwetering richting het Rijksmuseum en vandaar westwaarts over de Singelgracht, en vandaar noordwestwaarts helemaal naar de Kostverlorenvaart , waar we de houtzaagmolen de Otter, gebouwd in 1631 en nu in restauratie, passeerden. De Otter is blijkbaar de laatste houtzaagmolen van een grote groep houtzaagmolens die hier vroeger ten westen van de Buitensingelgracht stonden, vrij in de wind. Vervolgens via de westelijke eilanden naar de kop van de Prinsengracht, welke we met eenrichtingsverkeer verkeer veilig hebben uitgeroeid tot de Amstel, terwijl we passeerden o.a. het Anne Frankhuis, de Westerkerk en vele monumentale grachtenpanden , maar ook bijzondere woonboten…. en veel bekijks van de vele toeristen. Onderweg hebben we ons uitstekend vermaakt. Wel hebben we blijkbaar alle overstapplaatsen gemist, dus daar hebben e zelf creatieve alternatieven voor gevonden. Het laatste stukje vanaf de Amstel begon het helaas toch nog te regenen, zodat we uiteindelijk alsnog nat en koud aankwamen. De heerlijk warme douches en de goed verzorgde maaltijd waren de kroon op de dag. Helaas niet de beloofde Indische maaltijd, maar ja, een koude pittige gazpacho soep en een goede Hamburger zijn ook niet te versmaden.
Tijdens het natafelen mocht Isala haar Lustrum Vogelboekje aanbieden aan de toercommissie van de RV de Amstel als dank voor de gastvrijheid, waarbij onze Isala meeroeier en vogeltekenaar Ton de Haas ook een verdiend applaus kreeg.
Na deze geweldige dag is het voor mij wel duidelijk, op naar de volgende activiteit!
Ron Masselink
Klik hier voor de foto’s