De Landelijke Midweekroeidag (LMWR) voor de vierde keer bij Isala
Donderdag 20 augustus kwamen 24 vertegenwoordigers van 8 roeiverenigingen naar Isala om als roeier en fietser zowel de IJssel als de IJsseloevers te verkennen. Een
aantal Isala-vrijwilligers hielp vooraf mee om de boten in het water te brengen en de koffie met krentenwegge gereed te hebben. Ook de picknickmandjes werden gevuld
met koffie en thee voor de lunch.
De LMWRD is een programma van de KNRB, bedoeld om elkaars roeiwater te leren kennen. Dit jaar was ook de voorzitter van deze KNRB-commissie, geboren in Gorssel, onze meefietsende gast.
De benodigde fietsen werden voor het merendeel door de eigen Isala-leden ingebracht, een vermelding waard. De route van de 12 gastfietsers ging langs Huize de Voorst, de Sluis bij Eefde en de Gorsselse Heide die net begon te bloeien. Onze Isala-bioloog
Willem Drok gaf daar een zeer boeiende uiteenzetting over het ontstaan van de Gorsselse heide. Wat daar specifiek groeit en bloeit, zoals de blauwe gentiaan die we konden bewonderen.
Het was voor het eerst dat Willem Drok onze Isala-watervogelschilder Ton de Haas ontmoette … een zondagroeier en een vrijdagroeier die samen de informatie over de Isala-boten zo mooi weergeven in onze nieuwsbrief.
De fietsroute voerde ons ook langs de pasgeboren rhinosaurus in de tuin van het museum MORE in Gorssel. Het is een bedreigde diersoort, zie de foto.
De roeiers roeiden naar de Vispoorthaven en vandaar naar een strandje in Wilp. Dit na eerst door Hennie Duijts te zijn ingewijd in het specifieke van het rivierroeien, met zijn kribben en Keulse stromen. Na de gemeenschappelijke lunch met de eerste pruimen uit Gorssel, wisselden fietsers en roeiers en kon de fietsploeg genieten van de laatste kersen bij boerderij Moira. Ze bewonderden de imposante werken om de ´Ruimte voor de Rivier'- dijk te bouwen op de Voorster Klei. Bij industrieel monument de IJsselstroom werd nog even uitgeblazen. Het mooie terras biedt uitzicht op de IJssel.
In de nazit in het botenhuis was er heerlijke door onze vrijwilligers gemaakte soep met brood. Aan alle deelnemende roeiverenigingen werd een leuke ´herdenkingstegel' uitgereikt. Heel toepasselijk met de watervogelschildering van de Albatros, gemaakt door Ton de Haas.
We hebben in roeiend Nederland inmiddels een goede en goed bekende roei/fietsactiviteit ontwikkeld, die zeker ook volgend jaar weer veel gasten zal trekken!
Isala-vrijwilligers bij deze landelijke midweekroeidag: bedankt!!
Pieter Arkesteijn
Lees hier ook een verslag van een deelnemer uit Middelharnis.
Bekijk hier meer foto's.