Van Tulpenbol tot Bitterbal
Altijd voor of na het weekend van het bekende bloemencorso in Lisse, organiseert roei- en zeilvereniging Het Spaarne de zogenaamde Bollentocht Deze keer, woensdag 30 april 2014, hebben de midweekroeiers namens Isala deelgenomen aan deze tocht. We waren met z'n negenen: Hennie Duijts, Maatje Jonkers, Pieter Arkesteijn, Diederik Kuenen, Henk van Oosten, Henk Midderham, Conny Swenne, Kees Jan de Louw en ondergetekende. We kregen de beschikking over twee boten: een C4* en 'n wherry 2*++ , waarin door ons afwisselend werd geroeid. We hebben de hele dag mooi roeiweer gehad maar helaas geen zon.
Wij waren overigens niet de enigen. Ruim zestig roeiers uit den lande deden aan deze tocht mee. Leuk om met vele andere enthousiaste roeiers contact te leggen. Overigens: ons Isala-logo ziet er wel mooi uit maar je kan niet meteen zien waar je vandaan komt. Iemand vroeg mij: ”Kom je nou uit Kampen of uit Zwolle?" Wellicht handig om de plaatsnaam Zutphen op onze shirts wat groter af te drukken.
Kleurenpracht
In het botenhuis van roeiclub Het Spaarne werden we verwelkomd door Dolf Hartemink, die met vele andere Spaarne-roeiers de organisatie in handen had. Koffie gedronken, snel omgekleed en de boten naar buiten gereden. Zo tegen tienen zuidwaarts vertrokken richting Hillegom/Lisse via de Ringvaart om de Haarlemmermeer. Na de Elsbroekerbrug gingen we stuurboord uit het Elsbroekkanaal in. Daar werden we verrast door prachtige Hollandse bollenvelden in alle kleuren van de regenboog. Foto's werden gemaakt. Dit is Holland op z'n best. Nog eens extra Hollands om deze kleurenpracht vanaf het water te aanschouwen. Onze roeidag kon daarna niet meer stuk. We voeren tussen de tulpen door richting De Zilk/Lisse.
Museum De Zwarte Tulp
Bij de naam De Zilk schoot mij het volgende te binnen. Zo'n twintig jaar geleden heb ik in de omgeving van De Zilk gezeten tussen de prachtige tulpenvelden met schildersezel, verf en kwast. Ik heb daar de tulpen op doek gezet (zie afbeelding).
Het toeval wil dat een kennis van ons gastconservator van het museum De Zwarte Tulp in Lisse is geweest en dit schilderij van mij wilde hebben om permanent tentoon te stellen tussen andere schilderijen die nu in het museum hangen. Het is dan wel bijzonder om daar nu deze middag langs dat museum te roeien. Ik raad iedereen aan het museum De Zwarte Tulp in Lisse eens te bezoeken!
Bitterballen
Zo tegen lunchtijd naderden we aan bakboordzijde Europa's grootste voorjaarstuin, de Keukenhof. Daar legden we aan en strekten we de stramme benen. We liepen richting het Oude Station Lisse. Hier wachtte ons een broodje kaas, broodje ham, tomatensoep en bitterballen.
Haarlem
Via de Leidse Trekvaart ging het na de lunchrichting Haarlem. We passeerden de Waterleidingduinen, Huis Vinkenduin en roeiden door de mooie kant van Heemstede en Aerdenhout. We naderden de stad Haarlem, en gingen via de nieuwe St. Bavo (J.TH. Cuypers) en gerenoveerde schouwburg naar de binnenstad. We roeiden weer richting Het Spaarne naar de roeivereniging.
Het ging ons bij het uitvaren van Haarlem wat in de benen zitten, het is een behoorlijk lange tocht (ruim 30 kilometer). We arriveerden zo tegen vijven weer bij het clubhuis. Een aantal boten is al binnen, velen moeten nog komen.
Het was een zeer geslaagde tulpenbollenvelden-roeitocht. Achteraf bleek dat we relatief weinig tulpenvelden nog in bloei hebben gezien helaas, maar de natuur kunnen we niet naar onze hand zetten. Ter compensatie daarvan kregen we in de eetgelegenheid Het Oude Station Lisse extra veel bitterballen gepresenteerd; dus deze keer was er duidelijk sprake van meer bitterbal dan tulpenbol.
Ton de Haas
Klik hier voor foto's.