Albatros

Albatros illuDe Albatros – eeuwig zwervend over de oceanen, vrij maar eenzaam. Luister maar naar het nummer van Fleetwood Mac uit 1969, met die prachtig echoënde gitaar van Peter Green.

Inderdaad brengen albatrossen ongeveer hun hele leven vliegend door. Met hun lange, smalle en stijve vleugels zijn ze gebouwd om te zweven. Ze hebben een extra pees die als vleugelslot dienst doet, zodat het zweven geen spierkracht kost. Gebruikmakend van thermiek kunnen ze zo uren lang vliegen zonder één vleugelslag te maken.

De reuzenalbatros is de grootste vliegende vogel die er bestaat, met z'n spanwijdte van 3,40 meter en z'n gewicht van 8 kilo. Het moge duidelijk zijn dat zo'n vogel niet gemakkelijk de lucht in komt. Ze komen dan ook alleen aan land om te broeden en hun jong te voeden. Eén jong inderdaad, dat na een broedtijd van twee à drie maanden uitkomt en dan nog vier maanden in het nest blijft. Het jaar daarop slaan de ouders meestal over, eens per twee jaar is inspannend genoeg. Het jong is pas na minstens vijf jaar zwerven overde oceaan geslachtsrijp. Kortom, alles is groot en traag aan deze vogel. Wat dan weer wél leuk is: ze hebben een uitgebreid en vertederend baltsritueel en gaan zeer vredelievend met elkaar om. 

Ze duiken nauwelijks, maar pikken inkt- en andere vissen van het wateroppervlak. Helaas leidt dat ertoe dat ze vaak verstrikt raken in de lijnen van de langelijnvisserij; naar schatting sterven zo jaarlijks 100.000 albatrossen en verschillende soorten worden in hun voortbestaan bedreigd.

Er zijn circa twintig soorten op verschillende wereldzeeën, maar geen op de noordelijke Atlantische oceaan. Je zult ze dan ook niet in Nederland tegenkomen.


 

Boot stelt zich voor: Albatros

Albatros bootNu we alles weten over de vogel, ook wat meer informatie over de boot. De materiaalcommissie stelt voor: Albatros

De Albatros is in 2002 nieuw aangeschaft. Het is de tweede skiff die de vereniging destijds heeft aangeschaft bij bouwer Filippi. Eén van de vier 60-70 kilogram skiffs van onze vloot, geschikt voor de lichtere roeiers. We vragen aan topafschrijver èn lichte roeier Nico Kok wat hem in deze boot aantrekt. Het antwoord van deze zeer ervaren roeier: "Ze lag vooraan in het botenhuis."

Albatros 300px